Příliš málo kandidátů

01.11.2012 17:29

Vždycky, když mám možnost výběru, tak jsem rád, pokud je výběr široký a pestrý. Někteří blogeři stejně jako velká část voličů mají své představy o ideálu budoucího českého presidenta. Píší, že nemohou akceptovat kandidáty s ohonem, tetovaným tělem, stařeckým a ospalým výrazem, odulým alkoholickým obličejem, židovským nosem či nedostatečnou ženskou krásou.

Vůbec se nezmiňují o charakterových či morálních vlastnostech kandidátů. Je podivné, pokud začnete vhodnost kandidátů řešit pouze podle jejich vzhledu. To děláte, protože president je jen vítací věcí na červený koberec, něco jako symbol nebo vlajka? Nebo se jen jeho obraz rozvěsí po školách a úřadech a tam by Japonec nebo kérkař vypadal blbě? Ta úzkoprsost mladých blogerů a blogerek je zarážející, oni sami stejně jako ostatní mladí voliči by neměli věřit lidem nad třiatřicet, no dobrá u kandidáta nad pětačtyřicet, pokud vezmu pouze věk kandidáta.

Každý člověk má také vedle své fyziognomie i svoji vnitřní světlou a temnou stranu. Kandidáti na presidenta ji mají nabeton, protože naši novinářští psi určitě nějakou vytvoří, pokud nebyla napsána kandidátovým skutečným životem. Jestli u kandidáta převládá světlá nebo temná strana, ať si rozhodne každý volič sám, pokud mu neporadí komentátoři, politologové a podobní vysvětlovači těch světlých stran jednotlivých kandidátů. Proč nemáme za kandidáta nějakého českého M.Dextera? Typově je podobný J.Jágrovi a pokud by se objevila taková tvář, voliči by byli rádi, přestože démonova temná strana by jim byla skutečně skryta. Nebo by je ta temná strana přitahovala?

Máme ale jiné kandidáty. Skutečné. Někteří z nich jsou favorizováni novináři, ale ti nevypadají fyzicky moc valně a navíc pár kandidátů má odpornou temnou stranu smrdící komunismem. Favorizovaný Fischer, jako president, co nejdříve navštíví maoistu J.M.Barrosa, aby ujistil ten hlavní evropský proud, že víme kam patříme a splníme evropským socialistům co bude třeba. Jako správně tvarovaný plastelín nikoho nezklame. A ty dotační peníze potřebujeme. Druhý favorit Zeman je tak spjat s opominulostí, že jen pomyslet na výměnu za V.Klause na hradě mi zvedá kufr. Další presidentská doba na nic. I přes jeho vtipné bonmoty a realistické názory na vnitřní i mezinárodní vztahy.

Já nemusím mít v sobě pět piv a jointa, abych šel podepsat petici a podpořil kandidáta V.Franze. Těch 5O tisíc podpisů dostane, stejně ale doufám, že i další kandidáti. Pokud převážně mladí voliči dopustí, aby se volebního klání zúčastnila jen malá hrstka kandidátů, nastane další čekání na změnu ať s Fischerem či Zemanem. Přál bych si, aby se do takto důležitého místa, které nás denně ovlivňuje společenskými vazbami a vztahy přestala pronikat zatuchlá minulost.

Je třeba změna. Nemyslím změnu vyslyšenou a zformovanou populistou, osvícencem nebo utopistou, či anarchistickými nebo mystifikačními hnutími z různých částí Prahy nebo jiných měst. Mám na mysli změnu vytvořenou na základě rozumu a inteligence a pomalu narůstající okolo kandidáta V.Franze. Ta změna jednou přijde, jedná se o změnu nastartovanou občany a já doufám, že nastane nyní. Byl by to jeden z prvních a potřebných kroků na odstranění komunistického bláta, které se nám stále už mnoho desetiletí lepí na boty. Někteří to bláto milují a brodí se v něm v holinách, jiní se snaží očistit boty na každé rohožce. Jenomže když jim to bláto lpí na botách, ovládá jejich nositele.

Před vlastním prvním volebním kolem by všichni svobodně uvažující a tolerantní lidé, hlavně ti, kteří po roce 1989 byly dětmi, nebo se teprve narodili, měli rozpoutat vlny na všech sociálních sítích tak, aby si všichni uvědomili, že volba V.Franze je ta nejdůležitější změna v naší společnosti v roce 2013. Můžete ji definovat různě, třeba jako "Yes, we can!" nebo jako změnu presidentské funkce druhého levelu. První level nastal volbou V.Havla po zabahněné době Husáka a volbou V.Franze by došlo k další renesanci této presidentské funkce.

Proto budu volit pana Vladimíra Franze.