Politická superkorektnost

22.12.2012 17:24

Veškeré dění v naší společnosti se neustále zrychluje. Patrné je to v médiích, kde se probírají korupční podezření, skandály a střídají se s velkou rychlostí jeden za druhým stejně jak neustálé zvraty každodenního jednání politiků na rozhodujících kauzách důležitých pro další vývoj vládního bytí a nebytí. A to vše s dramatickým podáním, přičemž většina z těchto kauz ale skončí po pár dnech či týdnech mediálního výbuchu v postupném zapomnění.

Informační technologie přinesly vynikající komunikační systém v podobě elektronických sociálních sítí, díky nimž se lze připojit k desítkám protestů, výzev a virtuálních happeningů během jednoho dne. V některých částech světa pomáhají sociální sítě i řídit útoky ve válce. U nás člověk zaseklý v sociálních sítích nemusí zvedat zadek od své dosud dobře zásobené ledničky a také nemusí vystavit svou skutečnou identitu při jakékoliv fyzické konfrontaci a riziku. Zásadní rozdíl sociálních sítí u nás a jinde ve světě je ten odlišný způsob využití, buď se jedná opravdu o nástroj demokracie, který lidé využívají k reálnému výsledku dosažením vítězství a svobody, nebo jde jen o naplnění své mentální a fyzické otupělosti, protože to není nástroj, ale vlastně jakýsi způsob současného žití.

Není správné zobecňovat a tvrdit, že Češi mají jenom špatné vlastnosti. Já se domnívám, že je to trochu jinak, je mezi námi mnoho lidí vzdělaných, inteligentních, tolerantních a šířících dobrou náladu. Jen občas se objeví sem tam nějaký člověk, na kterém se vyřádí nedůvěra, která nakonec způsobuje v myšlení nemoc závisti. A ta nemoc je bohužel nakažlivá, a proto dochází k epidemiím, které se šíří díky nekonkrétním důvodům. Ty důvody nelze vyvrátit, protože opravdu existuje odpudivá, neetická, nemorální, nevzdělaná, nepotická, mafiánská, karierní, korupční část českých politiků. Nikdo neví jak velká část těchto nechtěných politiků existuje, a media jsou šťasná, že vůbec existují. Ve všech případech politické nekorektnosti jde o majetek nebo o moc, která ten majetek zajistí.

Jsme svědky rychlého zhrubnutí vztahů mezi politiky koaličními i opozičními. Olepení politiků a lidí majících na ně vliv různými nálepkami se stalo běžnou součástí mluvy mediátotů o české politické scéně. Český spotřebitel mediálních výrobců nepotvrzených realit je zásobován zprávami, které jej jen utvrzují, že na politické scéně se pohybují jenom zrůdy a v současné době už i noví zombíci, což jsou vedle komunistů nově véčkaři a Peake. Množí se počet dopadených a odsouzených politiků, na další část politiků o kterých všichni vědí, že kradli a podváděli možná čeká spravedlnost, pokud budou ty správné důkazy konečně správnými lidmi dodány. Poslední jsou ti ostatní politici, o kterých se nic špatného neví, ale stejně to jsou hajzlové. Protože i mediátoři svorně tvrdí, že politice se programově vyhýbá řada schopných lidí, kteří by ji mohli obohatit svými osobnostními kvalitami, jenže se nechtějí kompromitovat s tou zamořenou cháskou.

Na té cestě k super korektnosti v politice, která je mediátory dotahována k dokonalosti sledováním politických rozhodnutí v přímém přenosu, chybí jenom nařizení, které by mohlo přijít na pomoc občanům z bruselské bezedné studnice nápadů. Tím by mohlo být povinné vybavení členů vlády, senátorů a poslanců čelovou webkamerou s odposlechem bez možnosti vypnutí. Pokud je pohyb lidí v rámci měst a obcí monitorován na urovni ulice, náměstí, křižovatek, důležitých objektů i s vnitřním prostorem z preventivních příčin zachování status quo, můžeme toto nahlížení na realitu zespoda obohatit o nahlížení na super korektnost v politice shora. Čeští revolucionáři na sociálních sítích, kteří se věnují diskuzím, konspiracím a budováním sociální agrese, by najednou získali smysl svého života. Mediátoři, tzv. hlídací psi demokracie, které Zeman označuje za pitomce, pokud jejich ambice je větší jak jejich inteligence, by najednou získali neuvěřitelně kruté spojence. Žádný politik sloužící svému lidu, by nezůstal ani vteřinu bez dozoru.

Že je to pitomost? Ano, to opravdu je. Vznikly v bruselské snaze o lepší budoucnost EU pitomosti? Ano, to opravdu ano. Jakmile bruselské elity dokrájí salámovou metodou evropské sjednocení na úrovni bank, společných dluhopisů a vytyčených cílů ECB (Draghi řekl, že ECB udělá cokoliv pro záchranu eura a určitě dostane nějakou cenu) a ESM (Evropský stabilizační mechanismus zaplatí jakoukoli dlužnou částku správnému dlužníkovi). Pak teprve bruselští budou mít čas na to, aby se podívali, jak vznikají jednotlivé evropské vlády, aby tak pravičácky nezlobily a nakonec vynaleznou sofistikovanější metodu, než jsou webkamerové čelovky s odposlechem.