Můj exekutor je nějakej divnej...

18.11.2012 17:22

V současné době výhodného rozkvětu exekutorského byznysu bohužel další a ještě úspěšnější exodus exekutorské prospěšné činnosti zabržďuje zahlcené soudnictví, proto je nutné tyto přetížené soudní dvory od exekutorských "prkotin" nějak uvolnit a dát jim zautomatizovaný řád. Nebo poskytnout nějakou inovaci. Protože skoro každý z nás má mít svého exekutora.

Ten můj exekutor je nějakej divnej. Možná je to lidumil, altruista a u svých zákazníků pláče lítostí, nebo je hodnotí podle jejich sympatické tváře a nedívá se jim do peněženky, na účty, na majetek. A určitě už vůbec ne na ten majetek, který by se "možná" dal využít. Na majetek spřízněných duší klientů. Těch spřízněných duší, které své příbuzné s exekutorským cejchem vyženou s trvalým bydlištěm na úřad. Když jste klientem exekutora, který po Vás peníze chce, vůbec Vás nemusí zajímat odkud exekutor pochází a kde sídlí on a jeho havrani. Jenže já potřeboval exekutora, aby mi peníze donesl, asi jsem si špatně vybral.

Ale exekutorská inovace je konečně tady. Určitě nebudu první, kdo si toho všiml. Manželé a manželky dejte si pozor! Pokud se oba v současné době nějakou dobu životně totálně míjíte a nemáte už tudíž společnou domácnost, ale ještě jste se nestihli rozvést, může vás ta inovace v dobrém případě zaskočit, v horším případě vyhnat na ulici žebrat. V rámci seberealizace našich poslanců se stala tvorba zákonů jejich posedlostí a napříč všemi stranami v poslanecké sněmovně jsou touto posedlostí nakaženi všichni. A když se ujmou občas vlády jiné strany, musí zanedlouho ti další poslanečtí maniaci napravovat špatné zákony novelami, nebo vymýšlet nové zákony. Máme těch zákonů na sebe více jak 7tisíc, tak proč si nepřidat nějaký další, který nás zase o kousek napraví a udělá z nás lepšího člověka.

Pokud váš marnotratný zatím manžel, či manželka někde běhá a dělá dluhy a vy ho nemůžete dostat k rozvodu, je do konce roku váš bankovní účet zatím OK. Jenomže naši maniaci sáhli ke kontroverznímu opatření: účet a příjmy manželů vydali navzdory dřívějším verdiktům Nejvyššího soudu napospas exekutorům. A tak ta novinka prošla parlamentem v rámci novely občanského soudního řádu téměř bez povšimnutí. Protože u maniaků převládla ta kolektivní vina společného vlastnictví manželů, přestože dluh může udělat jen jeden z nich. No a tak se může stát, že té důvěřivé druhé půlce exekutor obestaví účet, nebo jí náhle překvapivě klesne plat nebo důchod. Vždyť jen důchodců, kteří mají svého exekutora je více jak 45 tisíc. On totiž exekutor bude moci od ledna příštího roku ukrajovat dluh třeba partnera gemblera i srážkami z vašich příjmů. Ušetřeny zůstanou pouze zákonem vymezené sociální dávky.

Naši poslanečtí maniaci tak ale vytvořili zvláštní paradox. Místo jednoduché úpravy v občanském zákoníku, kde mohli zkrátka vymezit, že příjem dlužníka a peníze na jeho účtu patří do společného jmění manželů, vymysleli zvláštní pravidlo pouze pro oblast exekucí a vymáhání dluhů. Tím umožnili, že exekutor se k účtu vašeho manžela nebo manželky dostane, vy sami se k němu ale nedostatnete. A tak mají maniaci zase co napravovat nějakou novelou.

Já ty obavy naštěstí nemám zapotřebí, jsem spokojeně rozveden. Poznal jsem ale exekutorské praktiky, když jsem pomáhal jedné zapomětlivé duši napravit tři pokuty za pár stovek, které v konečné fázi udělali exekutorských 60 tisíc. Poznal jsem také jejich praktiky, když chtěli zablokovat již provedený a uhrazený prodej domu, kvůli několika tisícům dluhů bývalého spolumajitele. Jen ten můj exekutor je nějakej divnej, kdybych ho po dlouhé době nezačal upozorňovat, že já opravdu existuji, jím vymožené peníze by spokojeně ležely na jeho kontě. Nejdříve uspokojí sebe a věřitel musí počkat, já to u sebe odhaduji tak na deset let.