Motýlí efekt

28.01.2013 17:20

Cesta změny na prezidentském stolci v naší republice byla završena a charaktery lidí proteklých všemi mediálními kanály jsme přečetli, zaznamenali, vyhodnotili. Každý jinak. Já tuto část naší historie nenazývám motýlím efektem, ale českou postsocialistickou stokou. Motýlím efektem pro mne budou následky slov premiéra Velké Británie Davida Camerona, vyslovená v jeho projevu 23.1.2013.

Anglie je kolébkou demokracie a podíváme-li se do její historie, která je založena na vzácných vlastnostech jako je kontinuita a smysl pro kompromis, a i když docházelo k bojům v rámci přesunů reálných mocenských sil, nevznikla nikdy v Anglii absolustická monarchie, ani skutečná krvavá revoluce. Současní britští konzervativci proto chtějí slyšet od svého premiéra, že stojí na jejich straně proti celému nesmyslnému evropskému integračnímu procesu. On je zklamal tehdy, když odmítnul vyhlásit referendum o Lisabonské smlouvě.

Je to základní otázka, zda Velká Británie opravdu a skutečně opustí splendid isolation, ve kterém strávil anglický národ velmi plodných deset století, a protože tradiční britské ctnosti ve všech oblastech nezajistí v tomto století samostatný vývoj, musí se s ostatními evropskými státy spojit. Toryům je současný způsob integrace odporný, a kdyby Cameron slíbené referendum o výstupu Velké Británie z EU vyhlásil v současné době, k odtržení by došlo, ale následky by byly hrozivé pro všechny. A navíc Obama dal Cameronovi políček, když mu řekl, že se na Velkou Británi američané v takovém případě vykašlou.

motyliefekt.jpgolej 100 x 100 cm: Motýlí efekt, aneb černá eurodíra.

Proto se Cameron přizpůsobil evropským normalizátorům, kteří ve vhodnou dobu ukrojí kus zadluženého salámu v ceně desítek či stovek miliard eur a hodí ho vrčícím věřitelům. A tak ve svém projevu vyjevil, že navrhne referendum o vystoupení Velké Británie z EU jenom v případě, že v roce 2015 vyhraje volby. Ukrojil tak svůj kus salámu a předhodil voličum i všem politikům v Evropě.

Cameron může být první britský premiér, za jehož působení dojde ke zmenšení britské unie z důvodu osamostatnění Skotska vlivem referenda v příštím roce a následně vystoupení z EU. Jedná se však o získání času, stejně jako evropským normalizátorům. Cameronova slova pokládám za mávnutí motýlími křídly (the flap of a butterfly's wings), jaký bude ale motýlí efekt záleží na všech jednotlivých státech EU. Tedy i ČR.

Požadavek na dalekosáhlou úpravu struktury a fungování EU, včetně návratu pravomocí do Británie, představuje významný nový politický manévr v době, která je pro Evropu náročná. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy v čele Barrosových normalizátorů nepřipustí jakékoliv projednávání změn smluv. Proto si Cameron plně uvědomuje, že změny, které Velká Británie stejně jako Česká republika požaduje nelze projednávat s normalizátory, ale pouze s jednotlivými státy EU.

Volba M.Zemana za prezidenta je symptom, který nastaví další vývoj politiky v ČR a ten bude završen volbami do parlamentu. Udržíme-li demokratické principy, bude nejdůležitější, kterým směrem bude Zeman kormidlovat, zda bude pomáhat nastavit demokratické změny v EU, nebo se vrhne do náruče Barrosových normalizátorů.