Máte svého finančního poradce?

26.03.2011 16:58

"Bohatnout nelze šetřením nebo utrácením, ale pouze správnou investicí do produktivní budoucnosti". Snad má pan profesor Zelený pravdu. Volal mi dnes neznámý člověk a chtěl se postarat o moje finance. Proboha, proč by se měl někdo cizí starat o mé peníze? Vždyť se o ně umím postarat sám, jako o všechno. I o zdraví, i když nejsem doktor. Jsem zaměstnanej a mám slušnej příjem. O manželku a obě děti se postarám, koupíme si všechno co potřebujeme a ještě mi na účtě každej měsíc něco přibude.

Co mu je po tom? Využívám všechny podělaný produkty, který mi něco garantujou. Stavebka, penzijka, spotřebiláky, spořáky, trvaláky, kapitálovky s nějakou pojistkou. A garantem je přece stát, no a na účtech mi banka ručí za tolik peněz, který nikdy nenastřádám! Ne nějakej finanční investiční podvodník co slibuje per ánum 10, 20 nebo víc procent. Takovejch tady bylo! Lidi v 90-tých letech vytahali svý prachy a o všechno přišli. Myslíš, že se změnila doba? Je rok 2011, nikomu nevěř a svý prachy si splácej do koule a kutálej před sebou sám.

Nejprve si ujasněme pojmy, to je důležité, aby nedošlo k mylné interpretaci:

Soukromé (privátní) finance – to jsou zdaněné peníze, které zaměstnanec dostává na běžný účet jako plat, u podnikatele se jedná o zisk, který v průběhu roku používá pro osobní spotřebu.

Finanční poradce – většinou "nezávislý" poradce renomované firmy, která nevlastní a neprodává žádné finanční produkty. Pravda je ale, že nikdo není nezávislý. Pak by měl mít vaši důvěru, aby mohl vytvořit komplexní návrh řešení podle vaší současné situace a všech přání do budoucna s použitím takových nástrojů, které jsou v dané době na trhu nejvýhodnější.

Ochrana financí (kapitálu) – využití takových nástrojů zabezpečení rizik, abyste při nepředvídatelné události nemuseli použít těch financí, nebo finančního kapitálu, který má jiný úkol – své zhodnocování a vytvářejí vaši finanční nezávislost.

Pokud jste na moji otázku v úvodu odpověděli záporně, patříte mezi ty, kteří si zhodnocení a ochranu svých financí zajišťují sami. Tak si taky vytrhněte mandle. Taky jste si sami postavili barák, ne? Určitě sledujete všechny platný zákony, který z PS vypadávají rychle a s radostí, stejně jako vyhlášky a ostatní důležitosti ze všech pater ministerstev státu a z vaší obce. Prostě jste ten správnej Čechoun, kterej má zlatý ručičky a nadupanou hlavu.

Neřeším ty, kteří peníze vydělají, umí je utratit a žijí z měsíce na měsíc, ale neinvestují. To slovo je pro ně nadávka, protože všichni znají půvabné slovo spoření. Každá bankovka, kterou vytáhnete a použijete je vlastně nějakou investicí. Možná jste podnikatel, vaše zisky jsou velké, investujete v rámci svých podnikatelských aktivit, osobní finance neřešíte, protože jsou k dispozici kdykoliv, když rodina potřebuje. Ale co za 10, 20 let? Řeknete: moje firma bude zisková pořád, až půjdu do důchodu tak firmu prodám. Mám příjmy z pronájmů nemovitostí, nebo některou nemovitost prodám. Až na tu prosperitu a likviditu, že?

Samozřejmě, že existuje určité procento finančně supergramotných mezi námi, kteří s investicí žijí od rána do noci, od poradců z Nervu po posledního trejdra. Je také pravda, že když se děti ve škole místo tvorby kapitálu a rozmnožování peněz učí o počtu cihel ve zdi, je pak komplikované po jejich dvacítce jim vysvětlit důchod a penzi v rámci státu z donucení nebo nějakou příjemnou velkou rentu vytvořenou nad tento rámec.

Možná pak nejen oni rozliší rozdíl mezi penzijními a ostatními investičními společnostmi se všemi důsledky ke svému rozhodování. Potom vhodná diverzifikace pravidelných investic v současnosti do budoucnosti Vám přinese slušnou rentu a nebude třeba váš kapitálový majetek likvidnit v nevhodnou dobu. Jenom je pravda, že největší nepřítel investora je investor sám.