Karel chce měnit svět

10.09.2012 17:41

Karel Janeček je v našem povědomí jen z toho důvodu, že dokázal akumulovat velmi mnoho financí. Klikáním na počítači se na burze systematicky vydělávat nedá, říká Karel Janeček. Mnoho traderů se o to pokouší, jsou to samostatní obchodníci na finančních trzích. Karel Janeček šel až na ten vrchol služeb a jako úspěšný burzovní matematik a spoluvlastník firmy RSJ umožňuje každý měsíc pomocí algoritmů vysokofrekvenčního obchodování zobchodovat neuvěřitelných 20 bilionů dolarů. Tím se řadí k největším makléřským firmám na derivátových burzách v Londýně a Chicagu.

Poslední veřejná aktivita Karla Janečka byla tehdy, když se setkal s obviněným Davidem Rathem, aby zvážil možnost zaplatit 14ti milionovou kauci, i když by propuštění obviněného z vazby nebylo zaručeno. Všichni logicky uvažující lidé věděli, že o tom Karel Janeček bude přemýšlet jen v případě, když David Rath rozklíčuje korupční financování strany sociálních demokratů. Protože chce bojovat proti zavedené korupci, která se nad námi v největší míře rozprostřela po opoziční smlouvě ODS a ČSSD.

Karel Janeček vytvořil tři nadační fondy. Jeden podporuje vědu a výzkum. Druhý, mediálně známější, je fond proti korupci, jehož cílem je na korupci upozorňovat, minimalizovat ji a snažit se povzbudit etické hodnoty ve společnosti. A třetí fond je Nadační fond pomoci. Protože věří, že i někteří bohatí lidé, u nichž není původ majetku zcela transparentní, budou chtít prokázat, že nejsou jen příživníci na zbytku společnosti, ale že jsou schopní pochopit vyšší hodnoty.

Rozhovor Karla Janečka s redaktorem Reflexu Jaroslavem Pleslem, který na sebe upoutal pozornost rozpracováním teorie Erika Besta o 5ti kmotrovských rodinách ovládajících veškeré dění v České republice, byl vedený tak, abych si mohl dát do souvislosti s historií kořeny myšlenek, ze kterých Karel Janeček vychází. Proto je udivující, že při zformulování vize spravedlivé společnosti nedaleké budoucnosti vystavené na základech logiky, vědy, rozumu a spravedlivě rozdělených zdrojů nepadlo jméno teoretika, který takovou společnost vytváří již od 30-tých let minulého století.

Domnívám se, že není možné, aby Karel Janeček, který žil déle jak 8 let v USA neslyšel nebo nestudoval všechny vize a teorie amerického zakladatele projektu Venus Jaquese Fresca. Je docela možné, že s tímto skoro stoletým utopistou nechce být spojován, protože chce v rámci svých možností udělat pár kroků k naplnění jejich společných cílů. Jagues Fresco i mnoho dalších lidí jako je Karel Janeček však vždycky narazí na vlastnosti a inteligenci lidí, který ten nový svět musí vytvořit. Protože je Karel Janeček specialista na teorie her a v malíčku má veškeré statistiky, musí vědět jak do cíle dojít, protože každý děj (i náhodný) vykazuje své chování podle Gaussova rozdělení.

Když čtu vize Karla Janečka, mezi které patří změna volebního systému v ČR (co nejdříve), obnovení společnosti (i globální) a nastartování obrovské prosperity a to tak, že dokáže aby lidé pochopili, že největší radost pro ně bude jakákoliv tvorba - kreativita, myslím, že by si měl s Jaguesem Frescem podat ruce dříve, než bude pozdě. Nebo ve své fabulaci mohu jít ještě dál a spojit Karla Janečka s připravovaným projektem, kerý v České republice nemá obdobu a jeho manažerské řízení bude mít na starosti Petr Fejk, jehož doménou jsou zvířata.

Tento projekt může být počátkem Nové republiky uvnitř ČR na základě projektu Venus, který chce vylepšit společenské uspořádání pomocí tzv. ekonomie obnovitelných zdrojů. Systém ekonomie obnovitelných zdrojů se snaží propojit dlouhodobě samostatně udržitelná města s dlouhodobě udržitelnými hodnotami, energetickou efektivností, kolektivními farmami, s řízením obnovitelných přírodních zdrojů a vyspělou automatizací. Pokud ovšem tento projekt ve spojení s Petrem Fejkem nechce upozornit na nebezpečí tzv. tragédie obecní pastviny (tragedy of the commons). Nicméně projekt musí přitahovat návštěvníky, kteří budou ohromeni.